fbpx
Od 1 stycznia 2018r. Karty imigracyjne mają nowy wzór.  Tak na prawdę zmieniło się tylko rozmieszczenie pól i wygląd karty.

Informacje ogólne

Każda osoba wjeżdżająca do Tajlandii musi wypełnić formularz z danymi zbieranymi przez urzędników. Jeśli nie posiadasz wizy to dostaniesz pozwolenie na przebywanie na terenie Tajlandii przez
  • 30 dni w przypadku gdy przekraczasz granicę na lotnisku
  • 15 dni gdy przekraczasz granicę drogą lądową
Dodatkowe warunki które trzeba spełnić, ale nie są one często sprawdzane, raczej wyrywkowo:
  • posiadanie przy sobie 10 000 THB (lub równowartości w innej walucie) na jedną osobę lub 20 000 THB na rodzinę jeśli podróżujemy w więcej osób
  • dane przejście graniczne możemy przekroczyć tylko 2 razy w przeciągu roku. (Sam osobiście przekroczyłem granicę na lotnisku DMK 3 razy w ciągu 1 miesiąca). Słyszałem o przypadkach gdzie ludzie nie byli wpuszczani do Tajlandii z tego powodu.
Każdy wjazd jest traktowany indywidualnie, więc jeśli przebywamy na tajskim terytorium przez 29 dni możemy wyjechać na jeden dzień i po powrocie znów dostaniemy pozwolenie na 30 dni. Za przekroczenie dozwolonej liczby dni pobytu grozi grzywna 500THB za każdy dodatkowy dzień pobytu.

Nowy wzór kart imigracyjnych

Thai new Arrival Card

Poprzedni wygląd kart imigracyjnych

Old Arrival Card Old Arrival Card Na pierwszej stronie wypełniamy informacje nas identyfikujące, jak:
  • Nazwisko
  • Imię
  • Obywatelstwo
  • Numer Paszportu
  • Płeć
  • Data Urodzenia
  • Adres pod jakim będziemy przebywać po wylądowaniu (Wpisujemy adres hotelu/Apartamentu na AirBnB/ adres z CouchSurfing)
  • Numer lotu, którym dolecieliśmy na lotnisko
Drugą stronę wypełniają nie rezydenci Tajlandii, więc prawdopodobnie my wszyscy. Jest to prosta ankieta, która ma tylko charakter informacyjny.
  • Typ Lotu (Czy samolot był wynajęty przez firmę wycieczkową, czy był to rozkładowy rejs)
  • Czy jest to nasza pierwsza wizyta w Tajlandii
  • Czy podróżujemy z grupą / Czy uczestniczymy w wycieczce zorganizowanej
  • Rodzaj noclegu: Hotel/Hostel/Wynajęte mieszkanie/U znajomych/Inne
  • Cel wizyty: Wakacje/Biznezowy/Edukacja/Przejazdem/etc.
  • Roczne dochody
  • Zawód
  • Miasto i Kraj Rezydentury
  • Miejscowość gdzie wsiedliśmy do Samolotu/Autobusu np Warszawa
  • Miejscowość do której mamy się zamiar udać PO OPUSZCZENIU Tajlandii (na zdjęciu jest błąd) Np Warszawa jeśli nie zamierzamy odwiedzać innego państwa w czasie wycieczki

Departure Card

W poprzedniej wersji kart imigracyjnych była to oddzielna kartka, teraz jest to fragment z Karty Przylotu. Po udanej odprawie paszportowej oficer stawia na niej pieczątkę przejścia granicznego oraz datę do której powinniśmy opuścić kraj. Musimy ją mieć przy opuszczaniu kraju i dajemy ją razem z paszportem. Departure Card Do paszportu dostajemy pieczątkę z datą wjazdu. Przy wyjeździe zostanie dopisania data wyjazdu. Thai Stamp Mam nadzieję, że ten krótki opis przyda Ci się podczas podróży do Tajlandii. Zapraszam do zapoznania się z innymi wpisami z serii.
Thailand – First Steps

Zobacz więcej

Więcej wpisów z mojej podróży po Azji Południowo Wschodniej